Rabarbarowa z ryżem
Gdy nadchodzi sezon rabarbarowy to jest on u nas niemal w każdym daniu nie tylko w ciastach. Po pierożkach przyszła kolej na zupę. Lekka, orzeźwiająca z nutką cytryny i cynamonu. Na prawdę warto jej spróbować.
1 kg rabarbaru najlepiej malinowego
400 g cukru
sok i skórka z ½ cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypta cynamonu
200ml mleczka kokosowego
100 g ryżu jaśminowego
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Włożyć rabarbar do dużego garnka, zalać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż rabarbar całkowicie się rozgotuje. Przetrzeć gotowany rabarbar przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodać do zupy mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z cytryny, cukier i szczyptę cynamonu. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aby cukier się całkowicie rozpuścił.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wlać do zupy. Gotować, mieszając, przez kilka minut, aby zupa zgęstniała.
Ryż ugotować na sypko, przekładać do miseczek i zalewać gorącą zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz