Marmurkowe ciastka red velvet
Ciasto red velvet to ostatnio hit internetu, my też je lubimy w postaci donutów lub jako blat w torcie. Tym razem ukulaliśmy ciasteczka dwukolorowe, w którym jednym ciastem jest właśnie red velvet. Wyszły urocze, a w smaku genialne.
125g masła
175g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150g mąki pszennej (do białego ciasta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (do białego ciasta)
czerwony barwnik w żelu
130g mąki pszennej (do czerwonego ciasta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (do czerwonego ciasta)
1 łyżka kakao (do czerwonego ciasta)
100g białej czekolady
Do misy przełożyć masło, dodać cukier oraz wanilię. Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut. Dodać jajko i krótko zmiksować – do połączenia składników. Masę podzielić równo na pół i przełożyć do dwóch misek
Do jednej odłożonej porcji ciasta dodać mąkę oraz proszek do pieczenia – zmiksować krótko – do połączenia. Jeśli ciasto nie chce się połączyć w jednolitą masę, to krótko zagnieść je dłońmi.
Do drugiej porcji ciasta dodać czerwony barwnik. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i zmiksować krótko ciasto na jednolitą masę.
Nabierać łyżeczką równe porcje jednego i drugiego ciasta np. po 25 g każda. Podzielić ciasta na trzy mniejsze porcje tak aby otrzymać w sumie 6 kawałków – 3 białe i 3 czerwone. Sklejać ze sobą na zmianę kawałki ciasta tworząc zebrę. Na koniec utoczyć ciasto w dłoniach w marmurkową kulkę.
Kulki schować do lodówki na około 30 minut. W tym czasie posiekać grubo białą czekoladę. Schłodzone ciastka ułożyć na wyłożonej papierem dużej blaszce z piekarnika – zachować między nimi odstępy. Dłonią delikatnie spłaszczyć każde ciastko. Posypać wierzch ciastek białą czekoladą i delikatnie ją docisnąć. Wstawić blachę do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piec ciastka przez 10-12 minut. Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze bardzo miękkie, odczekać ok 10 minut i dopiero zdjąć z blachy.
Komentarze
Prześlij komentarz