Tiramisu z truskawkami

Tiramisu tradycyjnie robi się z sosem malinowym, a my dzisiaj poddaliśmy się szaleństwu truskawkowemu i sos truskawkowy dodaliśmy do tiramisu. I musimy Wam powiedzieć, że wyszło przednie, bo truskawki nie były bardzo słodkie, takie w sam raz. Może następnym razem spróbujemy z kiwi, albo jakimś owocem cytrusowym, na pewno damy Wam znać jak się eksperyment powiedzie.

Składniki:


250 g truskawek (mogą być mrożone) 
3 łyżki cukru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
250 g  mascarpone 
330 ml śmietanki 30% 
fix do śmietany
300 ml świeżo zaparzonej i wystudzonej kawy 
aromat migdałowy
opakowanie biszkoptów
kakao
migdały siekane


Truskawki wrzucić do rondelka, wlać 3 łyżki wody. Gdy owoce zaczną puszczać soki dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Mascarpone ubić ze śmietanką i fixem. Do zimnej kawy dodać aromat migdałowy. Biszkopty zanurzać na chwilę w kawie (jeden po drugim, bo szybko wchłaniają płyn) i ułożyć na dnie pucharka, oprósz kakao, wyłożyć część masy. Dodać kolejną warstwę biszkoptów, znowu oprószyć kakao, wyłożyć truskawki, na nie migdały, potem resztę masy i posypać kakao. Schłodzić w lodówce.







Komentarze

Popularne posty