Kefirowe ciasteczka

W szafce trochę mąki, w lodówce kawałek masła, 1 jajko i trochę kefiru w butelce, a nam się chce (jak zwykle zresztą) czegoś słodkiego. No cóż czary mary i ciasteczka gotowe. My zrobiliśmy je w wersji z cukrem, ale można je również posypać posiekanymi orzeszkami. 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kefiru
100 g masła (zimnego)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

cukier kryształ lub posiekane orzechy do posypania

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać pokrojone zimne masło i rozetrzeć palcami jak kruszonkę. Dodać kefir i jajko, szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać odrobinę mąki.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Pokroić na równe kwadraty. Ułożyć ciasteczka na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem lub orzechami.
Piec w 180°C przez 15-20 minut, aż będą złociste.







Komentarze

Popularne posty