Szybki ramen z mięsem mielonym
Ramen to taka zupa, że im więcej składników, tym lepiej ;) Ramen to zupa z dużą ilością makaronu i dodatków w porównaniu z samym bulionem. My po raz pierwszy popełniliśmy ramen i musimy powiedzieć, że wyszedł całkiem fajny. Smak, zapach rewelacja, a do tego składniki dostępne w przeciętnym sklepie.
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru
400 g mielonego mięsa
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
szczypta chili w proszku
1 i 1/2 szklanki bulionu
3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki pasty tahini
opcjonalnie do każdej miski ugotować jajo na półtwardo lub poszetowe
W woku lub na głębokiej patelni na oleju podsmażyć ciągle mieszając obrany i drobno starty czosnek oraz imbir (ok. 1 minuty). Dodać mielone mięso i obsmażać co chwilę mieszając, aż całe mięso będzie wysmażone, przez ok. 5 minut. Dodać sos sojowy, słodki sos chili i chili w proszku. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Bulion wlać do garnka, dodać mleko, sos sojowy, cukier, pastę tahini lub miso oraz opcjonalnie masło orzechowe (pastę miso dodawajmy stopniowo aby zupa nie wyszła zbyt słona). Mieszając rózgą podgrzać prawie do zagotowania. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypior posiekać, sezam delikatnie zrumienić na suchej patelni. Wszystkie składniki mają być podgrzane przed włożeniem do misek. W miskach umieścić makaron, potem wlać zupę, posypać mięsem. Posypać szczypiorkiem oraz sezamem oraz opcjonalnie
Komentarze
Prześlij komentarz