Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Niby tak popularne danie, a u nas go jeszcze nie było. Robimy je dość często i nawet nam przez myśl nie przeszło, że takiego posta jeszcze nie ma. Szybciutko nadrabiamy i prezentujemy Wam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym w naszej wersji. Smacznego. 

Składniki:

350 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
¼ ananasa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
¼ szklanki soku z cytryny
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
3 łyżki ketchupu
sól 
pieprz

Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki, wyciąć głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na cienkie plasterki.
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć.
Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Sok z cytryny wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.
W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.
Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
Zwiększyć ogień i wlać sok z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Podawać z ryżem.







Komentarze

Popularne posty