Cukinia caprese
Wariacje caprese były u nas już w kilku wydaniach. Zarówno jako oryginalna sałatka jak i w wersji z piersią z kurczaka. Tym razem cukinia nadziewana caprese. Chwila pracy i pieczenia i lekki jarski obiadek gotowy.
Składniki:
2 cukinie
2 pomidory
2 kulki mozzarelli
2 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
kilka listków bazylii
oregano
czosnek granulowany
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć pestki. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Układać naprzemiennie na cukinii - jeszcze raz doprawić przyprawami. Zapiekać około 10 minut, aż ser się rozpuści. Posypać posiekaną bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz