Ciasto kokosowe
Ciast i ciasteczek kokosowych mamy sporo na blogu. Dzisiaj ciasto totalnie kokosowe, można by nawet rzec smaczne i zdrowe. Kokos zawiera błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. W kokosie znajdziemy także cenne witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K. Także potraktujmy to ciasto jako bombę witaminowo-mineralną i jedzmy bez wyrzutów.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
100 g cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
50 ml oleju
Krem kokosowy:
300 ml mleczka kokosowego
150 g wiórków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
50 g cukru
Polewa:
100 ml mleczka kokosowego
100g czekolady ciemnej
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać cukier z mąką pszenną, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Do wymieszanych suchych składników dodać mleko i olej. Wymieszać składniki za pomocą rózgi kuchennej. Mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.
Do garnka przełożyć wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, olej kokosowy i cukier. Podgrzewać na średniej mocy palnika, do momentu aż olej kokosowy się rozpuści. Masę kokosową przełożyć na wystudzone czekoladowe ciasto i delikatnie wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę.
Do garnka dodać ciemną czekoladę i mleczko kokosowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do momentu, aż czekolada w pełni się rozpuści. Jeszcze ciepłą polewę przełożyć na schłodzone ciasto kokosowe. Udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz