Zielona zupa z tortellini
Pyszna, pożywna zupa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Ma zarówno mięso, warzywa oraz tortellini z dodatkiem ricotty. Wszystko co smaczne i zdrowe w jednym talerzu. Gorąco polecamy.
400 g piersi z kurczaka
250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 l bulionu mięsnego
150 ml śmietanki 18%
200 g świeżych liści szpinaku
sól
pieprz
masło klarowane
Warzywa (marchewki, pietruszkę i seler) umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupin i również pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła. Na rozgrzane masło dodać warzywa. Podsmażyć je na wolnym ogniu przez około 15 minut. Fileta z kurczaka kroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć krótko na patelni z klarowanym masłem. Warzywa zalać bulionem, dodać litr wody gotować przez około 45 minut. Następnie dodać podsmażonego kurczaka oraz posiekane liście szpinaku. Zupę zaprawić śmietanką, przyprawić solą i pieprzem. Gotować zupę jeszcze przez około 15 minut. Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotową zupę podawać z tortellini.
Komentarze
Prześlij komentarz