Różane makaroniki
Ciasto:
100 g białek
50 g cukru
110 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru
kilka kropel różowego barwnika
Białka ubić z 50g cukru i barwnikiem. Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem i przesiać przez sito. Dodać do ubitych białek, delikatnie połączyć . Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe kółka, zostawić na 60 minut, następnie piec ok 15 minut w temp. 150 stopni na funkcji termoobieg. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krem:
1 czekolada biała
40 ml śmietanki
1 łyżka konfitury różanej
barwnik różowy
Śmietankę i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszać. Dodać barwnik i konfiturę różaną, mieszać i odstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.
Przełożyć masę do szprycy, wyciskać porcję na ciasteczka i sklejać razem.
Komentarze
Prześlij komentarz