Różane makaroniki

Przy robieniu tych makaroników eksperymentowaliśmy z barwnikami, okazało się że nie zawsze to co przed upieczeniem nam się podoba, po jest tak samo ładne. W poście prezentujemy wam najładniejsze efekty. Reszta mimo, że kolor był nie satysfakcjonujący, zjadły się szybko, bo smak był super.
 
Składniki:

Ciasto: 
100 g białek
50 g cukru
110 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru
kilka kropel różowego barwnika

Białka ubić z 50g cukru i barwnikiem. Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem i przesiać przez sito. Dodać do ubitych białek, delikatnie połączyć . Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe kółka, zostawić na 60 minut, następnie piec ok 15 minut w temp. 150 stopni na funkcji termoobieg. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem:
1 czekolada biała
40 ml śmietanki
1 łyżka konfitury różanej
barwnik różowy

Śmietankę i połamaną czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszać. Dodać barwnik i konfiturę różaną, mieszać i odstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.
Przełożyć masę do szprycy, wyciskać porcję na ciasteczka i sklejać razem.










Komentarze

Popularne posty