Pasteis de Nata

Pasteis de Nata to babeczki budyniowe z ciasta francuskiego charakterystyczne dla kuchni, wywodzące się z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem. Zakonnicy używali pierwotnie białek z kurzych  jaj do krochmalenia habitów, a z niepotrzebnych żółtek zaczęto produkować babeczki i działalność ta stała się z czasem ważnym źródłem dochodów klasztoru. 

Składniki: (20 szt)

2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie 
budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki cukru waniliowego
0,5 l mleka
ziarna z całej laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
2 żółtka
250 ml śmietanki kremówki

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, zamiast zwykłego cukru dodać cukier waniliowy. Odstawić na bok. Dodać kremówkę, wanilię i żółtka. Mieszać podgrzewając przez chwilę. Przykryć folią. Wystudzić, gdyż krem przed nałożeniem do babeczek musi ostygnąć.
Ciasto francuskie zwinąć w rulon i pociąć na kawałki po ok. 2,5-3 cm długości.
Kawałki ciasta wciskać do wysmarowanych masłem foremek. Zaczynać od naciśnięcia pionowo kciukiem na zwinięty rulon. Następnie rozprowadzamy ciasto do zewnątrz i na boki aż po samą górę. (nie można iść na łatwiznę i wykroić kół z ciasta, bo babeczki powinny mieć odpowiedni układ warstw ciast).
Nakładać krem (po ok. 1-1,5 łyżki do każdej foremki) – maksymalnie na 2/3 wysokości ciasta, najlepiej do połowy.
Piec w temp. 200 stopni (z termoobiegiem), około 20 min aż do zbrązowienia górnej części babeczek. Pastéis de Nata najlepiej smakują na ciepło posypane obficie cynamonem lub cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty