Krupnik z grochem i soczewicą

Jedliście kiedyś krupnik z soczewicą i fasolą? My do tej pory też nie, ale dzisiaj takowy poczyniliśmy i był bardzo smaczny i sycący. Doskonale sprawdzi się w domach gdzie są mężczyźni, którzy tradycyjnym krupnikiem średnio się najadają. Ten z białkową wkładką zaspokoi głód na dłużej. 

Składniki:
 
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 puszka białej fasoli
2 ziemniaki 
1 marchewka
1/2 szklanki kaszy perłowej
2 łyżki masła
sól
pieprz
liść laurowy
 
Przepłukać kaszę, wrzucić do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodać liść laurowy i zalać 2 l wody. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać fasolę i soczewicę. Doprawić. Na zakończenie dodać masło. Wymieszać i podawać.









 

Komentarze

Popularne posty