Krupnik z grochem i soczewicą
Jedliście kiedyś krupnik z soczewicą i fasolą? My do tej pory też nie, ale dzisiaj takowy poczyniliśmy i był bardzo smaczny i sycący. Doskonale sprawdzi się w domach gdzie są mężczyźni, którzy tradycyjnym krupnikiem średnio się najadają. Ten z białkową wkładką zaspokoi głód na dłużej.
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 puszka białej fasoli
2 ziemniaki
1 marchewka
1/2 szklanki kaszy perłowej
2 łyżki masła
sól
pieprz
liść laurowy
Przepłukać kaszę, wrzucić do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodać liść laurowy i zalać 2 l wody. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać fasolę i soczewicę. Doprawić. Na zakończenie dodać masło. Wymieszać i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz