Faworki razowe
Faworki razowe są dla tych co unikają białej mąki, ale sądzimy ze posmakują w zasadzie wszystkim. Barwą różnią się tylko na stolnicy, po usmażeniu wyglądają jak tradycyjne. Smak musicie ocenić sami bo tego się opisać nie da....
Składniki:
650 g mąki orkiszowej
35 g masła
210 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
5 żółtek
1 łyżeczka cukru pudru
dodatkowo :
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i mieszać do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie. Z wyrobionego ciasta uformować gładką kulę, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na ok.40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, składać na kilka warstw i ponownie wałkować. Czynność powtarzać jeszcze 1-2 razy.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i każdy rozwałkować na bardzo cienki płat. Z ciasta wykrawać pasy, które następnie podzielić na krótsze kawałki. Każdy nacinać pośrodku. Przez nacięcie w środku przewlekać koniec ciasta, by uzyskać odpowiedni kształt.
Po przygotowaniu wszystkich kawałków ciasta rozgrzać w garnku olej i smażyć faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć je na ręczniku kuchennym. Obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz