Fit serniczek z bananem

Przepis znalazła Magda, zmodyfikowała go sorka. Ciasto wykonały Zuzia i Wiktoria, a zjedli je wszyscy. Znikało z talerzyków dużo szybciej niż powstawało. Słodki jaglany spód, delikatnie serowa pianka i pysznie czekoladowa góra. Czego więcej do szczęścia potrzeba?


Składniki:

Spód:
35g ekspandowanej kaszy jaglanej
100g miodu
50g masła orzechowego
20g oleju kokosowego

Warstwa sernikowa:
200g serka wiejskiego lekkiego
250g chudego twarogu
100ml mleka 
2 banany
30g erytrytolu
30g odżywki białkowej
10g żelatyny rozpuszczonej w 50ml gorącej wody

Polewa:
50g gorzkiej czekolady 70-90%
70g mleczka kokosowego płynnego

W rondelku umieścić miód, masło orzechowe i olej kokosowy. Podgrzewać na bardzo małym ogniu mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje i miód zacznie karmelizować.  Dodać ryż i mieszać. Wyłożyć masę do formy (9x22 cm) wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15 minut.
Do dużego naczynia wrzucić wszystkie składniki warstwy sernikowej poza bananami i żelatyną – blendowa przez 2-3 minuty. Następnie cały czas blendując dodawać partiami przestudzoną żelatynę. Banany pokroić i układać na spodzie, po czym wlać masę i odstawić do zamrażarki na minimum 1-1,5h.
Wyjąć ciasto i obkroić nierówne boki. W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuścić czekoladę + mleczko. Gotową polewę odstawić na chwilę do wystudzenia, po czym polać sernik.








Komentarze

Popularne posty