Ciasto z mrożonymi malinami

Przytrafiła nam się mała wpadka zakupowa i dyżurny zamiast świeżych malin kupił mrożone. Jednak u nas nic się nie zmarnuje, nie ma takiej opcji. Przygotowaliśmy proste ciasto ucierane z mrożonymi malinami. Znikło jeszcze ciepłe, więc chyba było dobre 😊.

Składniki: 

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
maliny mrożone (na wierzch ciasta)

Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę (około 3-4 minuty). Miksując dolewać małym strumieniem olej. Dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej partiami) oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszać całość dokładnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (tortownica 22 cm). Na wierzch ułożyć maliny (nie rozmrażać) – około 2 małe garście, ma być tylko jedna warstwa owoców. Ciasto włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty