Sernik z białą czekoladą i pistacjami
Uwielbiamy wszystkiego rodzaju serniki, serniczki i serowce. Moglibyśmy się rozpisywać w wierszach o ich smaku, delikatności i aromacie. Jednak zdecydowanie od pisania wierszy wolimy je przygotowywać w różnych konfiguracjach. Tym razem z dodatkiem pistacji, które lekko przełamują słodycz ciasta.
Maślany spód:
200 g masła
300 g mąki pszennej
100 g drobnego brązowego cukru
duża szczypta soli morskiej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu w wiaderku
5 jajek
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
50 g cukru pudru (lub więcej jeżeli ser był kwaśny)
300 g białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
200 g białej czekolady
1 łyżka masła
100 g obranych niesolonych pistacji
W misce wymieszać mąkę wraz z cukrem, solą i ekstraktem z wanilii. Dodać posiekane masło i zagnieść szybko ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć tortownicę ciastem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru.
Twaróg przełożyć do misy, wbić jajka, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz skrobię ziemniaczaną i zmiksować całość na gładką i jednolitą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie połączyć ją z masą serową. Foremkę zabezpieczyć dokładnie od zewnątrz folią aluminiową i na podpieczony spód wlać masę serową. Formę wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą i całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik piec przez około 75-90 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku przez około 30 minut, aby przestygł. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie posmarować polewą wierzch wystudzonego sernika. Pistacje zmiksować pulsacyjnie blenderem lub malakserem, aby pokruszyć je na mniejsze kawałki i posypać nimi wierzch sernika.
Komentarze
Prześlij komentarz