Ciasteczka mokka
Wszystko co z kawą jest oczywiście pyszne, jeszcze mięsa nie próbowaliśmy ale wszystko przed nami. Dziś proponujemy małe kawowe ciasteczka z kawowym lukrem. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Do tego filiżanka kawy i pełen relaks.
180g miękkiego masła
100g ciemnego brązowego cukru
1 jajko lekko ubite widelcem
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozmieszana z 1 łyżką gorącej wody – ostudzona
200g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g gorzkiej czekolady poszatkowanej
Lukier:
100g cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka gorącej wody
posypka czekoladowa
Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Z zmniejszyć obory miksera na średnie i do maślanej masy dodać jajko, mieszać aż składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie dodać rozpuszczoną kawę, mąkę, poszatkowaną czekoladę i wymieszać (powstanie gęste ciasto, można wymieszać rękoma). Ciasto wstawić do lodówki na 30-60 minut (ciasto stwardnieje i będzie łatwiej formować ciasteczka).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce, zachowując około 5cm odstępy pomiędzy nimi. Lekko spłaszczyć je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C na funkcji termoobieg przez około 15 minut.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie za gęsty, dodać jeszcze 1-2 łyżeczki gorącej wody. Ostygnięte ciasteczka mokka ozdobić gotowym lukrem i posypać posypką czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz