Chałka z dynią
Jesienne, długie wieczory sprzyjają nowym pomysłom i przemyśleniom. A że puree w dyni było w lodówce, to od pomysłu do wykonania minęło niewiele czasu. I cały wieczór pięknie pachniało drożdżowym ciastem. W naszym poście wykorzystaliśmy filmik instruktażowy formowania chałki, nagrany w Artystycznej Szkole Wiesława Kuci podczas jednego ze szkoleń.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
60 g suszonych drożdży
1/4 łyżeczki soli
50 g cukru trzcinowego
1/2 szklanka puree z dyni
200 ml ciepłej wody
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
śmietanka 30% do posmarowania
sezam do posypania
Z podanych składników dokładnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części i uformować z nich wałeczki. Zapleść chałkę (jak na filmiku). Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 15-30 minut. Po tym czasie posmarować śmietanką i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz