Dyniowe gofry

Jak mamy dynie to oczywiście wykorzystujemy ją na maksa, nie tylko do zup czy drugich dań ale również do słodkich deserów. Tym razem padło na gofry. Nam najbardziej smakowały z odrobiną śmietany i cukrem pudrem. 


Składniki:

200 g mąki pszennej
75 ml wody
180 ml mleka
180 g puree z pieczonej dyni
2 jajka
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g oleju
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki na gofry, dokładnie zmiksować na jednolitą masę, odstawić na około 30 minut. Rozgrzać gofrownicę i delikatnie posmarować ją olejem. Wlać 2-3 łyżki ciasta na każdego gofra (to zależy od tego jaką gofrownicą dysponujemy). Smażyć aż gofry będą rumiane i chrupiące.
 




 

Komentarze

Popularne posty