Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Ćwicząc zadania egzaminacyjne, wpadł nam w ręce zestaw z tą pyszną, niecodzienną zapiekanką. Postanowiliśmy się nią z Wami podzielić. Podstawa jest kasza i mnóstwo warzyw. My osobiście następnym razem groszek zamienimy kukurydzą, ale co kto lubi.
160 g kaszy jęczmiennej
60 g selera
200 g papryki czerwonej
140 g cukinii
100 g pora
80 g zielonego groszku
2 jajka
100 ml oleju
60 g bułki tartej
80 g żółtego sera
natka pietruszki
sól
pieprz
bazylia suszona
pomidorki koktajlowe do dekoracji
Ugotować kaszę na sypko. Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę, cukinię w cienkie słupki, a pora w półplasterki.
Pora podsmażyć, dodać rozdrobnione warzywa i krótko dusić. Sporządzić masę z kaszy, warzyw, jaj, startego żółtego sera i posiekanej natki pietruszki. Masę przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem i obsypanego bułką tartą. Zapiekać w 180 stopniach do zarumienienia. Gotową zapiekankę wyporcjować i udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz