Pistacjowe muffiny

Pistacje są ostatnio bardzo modne w cukiernictwie i nie dziwne bo są bardzo pyszne, a po za tym bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Nasze muffinki nie należą do najtańszych bo pistacje mają swoją cenę, ale czasem można sobie pozwolić, tym bardziej że już dawno nie jedliśmy czegoś tak dobrego. Jeśli macie większą rodzinę to radzimy od razu zrobić dwie porcje. 



Składniki:

Ciasto:
140 g łuskanych pistacji solonych
200 g cukru
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka kokosowego
120 ml oleju 
80 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka:
40 g łuskanych pistacji solonych
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
2 łyżki roztopionego masła

Pistacje przesypać do blendera i drobno zmielić. W osobnej misce połączyć ze sobą: jogurt grecki, olej roślinny, mleko kokosowe, oraz ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. W drugiej misce wymieszać składniki suche: przygotowane wcześniej pistacje, mąkę, cukier proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypać do składników mokrych. Wymieszać łyżką lub rózgą do połączenia składników. 
Następnie zrobić kruszonkę. Połączyć ze sobą: pokruszone pistacje, roztopione masło, mąkę oraz cukier.
Mieszankę na babeczki przekładać do blaszki na muf finki wyłożonej papierowymi papilotkami. Każdą muffinkę posypać kruszonką. Piec przez około 20- 25  minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzić na kratce. 








Komentarze

Popularne posty