Spaghetti carbonara z bobem

Carbonara z bobem to taka nasza polska wariacja na temat tego dania. Smakuje bardzo interesująco i wydaje nam się że przypadnie do gustu i miłośnikom tradycyjnej carbonary i miłośnikom bobu. To połączenie smaków uważamy za strzał w dziesiątkę. 

Składniki:

200 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki 
200 g makaronu spaghetti
2 żółtka
125 ml śmietanki 30%
50 g tartego parmezanu
1 łyżeczka musztardy
pieprz
sól
90 g surowego wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
natka pietruszki

Bób ugotować w osolonej wodzie, następnie obrać i odmierzyć potrzebną ilość. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłożyć trochę wody z gotowania makaronu.
W małej miseczce wymieszać ze sobą żółtka, śmietankę, musztardę oraz połowę parmezanu. Doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie szczyptą soli.
Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz. Dodać ugotowany i obrany bób, przeciśnięty czosnek i smażyć razem przez chwilę. 
Dodać ugotowany makaron spaghetti i całość wymieszać. Zmniejszyć ogień. Wlać mieszankę jajeczną i mieszać , aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodać zostawiona wodę z makaronu. Gotowy makaron przełożyć na talerz, posypać resztą parmezanu i posypać posiekana natką pietruszki. 







Komentarze

Popularne posty