Chłodnik z ogórków z bobem
Całe zimowe miesiące czekamy na czas kiedy w upalne dni będzie można delektować się chłodnikiem pełnym sezonowych warzyw. Dzisiejsza propozycja to chłodnik z ogórków i rzodkiewki z dodatkiem bobu. Róbcie póki bób jest jeszcze w sprzedaży bo na prawdę warto. Nasiona bobu wykorzystuje się jako wsparcie w leczeniu miażdżycy, niedokrwistości, niedoboru hormonu wzrostu oraz zaburzeń rozwoju tkanki mięśniowej.
1 l kefiru
3 ogórki szklarniowe lub 6 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewek
3-4 duże ząbki czosnku
pieprz, sól
Dodatki:
500 g bobu
4 jajka
Ogórka zetrzeć na grubych oczkach. Dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na kwadrans, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Koperek drobno posiekać. Rzodkiewki pokroić w nieduże paski. Do kefiru dodać wszystkie warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Chłodnik wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Bób wrzucić do wrzącej wody, a następnie gotować przez 10 - 12 minut tak, aby był al dente. Następnie odcedzić go i wrzucić od razu do zimnej wody – dzięki temu będzie miał piękny zielony kolor. Po wystudzeniu bób wyłuskać i odstawić.
Jajka ugotować na miękko. Wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.
Chłodnik wyporcjować. Podawać z porcją bobu i przekrojonym na pół jajkiem oraz pokrojoną rzodkiewką.
Komentarze
Prześlij komentarz