Sernik snickers
Serniki się kocha, albo się nienawidzi. Próbujemy co niektórych przekonać do tych ciast, łącząc je z pysznymi dodatkami. dzisiaj postawiliśmy na kakaowy spód i dodatek popularnych batonów orzechowo-karmelowych. Dołożyliśmy jeszcze kajmaku i wyszedł sernik palce lizać.
Spód:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
125 g zimnego masła
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
5 Snickersów
Dodatkowo:
1 mała puszka masy kajmakowej
2 Snickersy
W misce połączyć mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodać żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wykleić spód okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i włożyć do zamrażarki na około 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Włożyć formę i podpiec spód przez 12-15 minut. Wyciągnąć, odstawić na bok, a temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni.
W misce umieścić wszystkie składniki na masę serową (poza batonikami) i miksować, aż masa będzie jednolita i gładka. Snickersy drobno posiekać i dodać do serowej masy. Przelać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika na około 70 minut. Studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na schłodzony sernik wylać masę kajmakową, wyrównać i posypać posiekanymi batonikami Snickers.
Komentarze
Prześlij komentarz