Tort jabłkowo-cynamonowy z makowym biszkoptem
Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
90 g maku
Masa jabłkowa:
3 kwaskowe jabłka
łyżka masła
1/2 cytryny
4 plasterki imbiru
3 ziarna kardamonu
2 łyżki żelatyny
Krem cynamonowy:
250 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cynamonu
175 g mascarpone
Polewa czekoladowa:
50 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dosypując cukier. Dodać po jednym żółtku i miksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z makiem. Dosypać do masy jajecznej i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec 20-25 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa jabłkowa: jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Masło stopić w szerokim rondlu, włożyć jabłka, wlać 125 ml wody. Dodać sok z cytryny, plastry imbiru i kardamon. Prażyć, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić, aż napęcznieje. Dodać do gorących jabłek i dokładnie wymieszać. Na dolny lekko nasączony np. słabą herbatą, blat biszkoptowy nałożyć masę jabłkową, zachowując 1,5 cm odstępu od brzegów i wstawić do lodówki, by zastygła.
Krem cynamonowy: ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i cynamonem. Dodać ją po łyżce do mascarpone i miksować. 3/4 kremu nałożyć na ciasto z masą jabłkową, położyć drugi blat i lekko przycisnąć. Rozsmarować pozostałą część kremu. Schłodzić.
Śmietanę i czekoladę włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać tort.
*http://sp59.szczecin.pl/szkola-promujaca-zdrowie/wydarzenia-2016-17/n,dzien-jablka
Komentarze
Prześlij komentarz