Czekoladowe bezy
Bezy z dodatkiem gorzkiej czekolady w nieco rustykalnym stylu. Proste w wykonaniu, nie potrzebny rękaw cukierniczy, bo nakłada się je łyżką. Ważne jednak by beza była dobrze ubita, bo niestety ręczny robot nie do końca się sprawdza i musieliśmy robić drugie podejście z użyciem robota planetarnego.
3 białka
200g cukru pudru
szczypta soli
50g czekolady gorzkiej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści należy wyłączyć mikser, polać białka chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą i delikatnie szpatułką, robiąc dosłownie parę ruchów, wymieszać czekoladę z bezą, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać za długo. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, zachowując odstęp między bezami.
Komentarze
Prześlij komentarz