Świąteczne serduszka
Najprostsze przepisy czasem okazują się najlepsze, a i czasem pierniczki bez zdobień w ładnej oprawie mają swój urok. Oczywiście jeśli bardziej lubicie pierniczki zdobione to nic nie szkodzi na przeszkodzie, ale by akurat mieliśmy ochotę na takie saute.
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g łagodnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz