Zupa gyros z kukurydzą
My jesteśmy wielkimi fanami zup, mamy ich u nas około 300. Ale każda zupa u nas na wagę złota. A taka z pysznym mięskiem, warzywami i pikantną nutą to jest sztosem. Polecamy bardzo na zimowo-jesienne obiady, dla rozgrzania, dla smaku i magicznego aromatu.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
papryka zielona, czerwona i żółta
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
250g pieczarek
100 g kukurydzy z puszki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej rzepakowy
sól
pieprz
2 łyżki przyprawy gyros
słodka papryka
pieprz cayenne
100 ml słodkiej śmietanki
1,5 – 2 l bulionu warzywnego
Cebulę pokroić w cienkie pióra lub w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce oleju. Mięso z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z 1 łyżką przyprawy gyros i dodać do patelni z cebulą. Smażyć do momentu aż się zetnie. Następnie dodać paprykę w proszku, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć jeszcze chwilę. Podsmażone składniki przełożyć do większego garnka. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na tej samej patelni 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. W razie potrzeby dodać niewielką ilość tłuszczu. Następnie przełożyć do reszty składników. Pieczarki oczyść i pokroić w plasterki. Podsmażyć na tej samej patelni, w razie potrzeby dodaj niewielką ilość tłuszczu. Podsmażone pieczarki dodać do reszty składników. Do garnka wlać około 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przyprawy gyros, pieprz cayenne i kukurydzę. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Dodać słodką śmietankę, zahartowaną niewielką ilością zupy. Gotować jeszcze chwilę, na koniec doprawić do smaku solą i pierzem.
Komentarze
Prześlij komentarz