Serowo-kawowy torcik
Biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
100 g mąki
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
3 jajka
80 g cukru
100 g mąki
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Poncz:
125 ml słodkiej kawy
Warstwa malinowa:
500 g mrożonych malin
2 galaretki malinowe
350 ml wrzątku
Masa serowa:
650 g twarogu sernikowego
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 kopiate łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
100 ml wrzątku
Polewa:
100 g czekolady
8 łyżek mleka
1 pełna łyżka masła
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka ubić z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodać olej. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao i miksować na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i piec ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia, a następnie zdjąć papier i ponownie umieścić go w tortownicy. Nasączyć ponczem.
Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątki i zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie mieszać i kiedy masa zacznie tężeć (nastąpi to bardzo szybko) przełożyć ją na biszkopt i wyrównać.
Kawę oraz żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do chwili rozpuszczenia się i odstawić do przestygnięcia. Ser miksować z cukrem pudrem a następnie dodać do niego ubitą kremówkę i delikatnie mieszać. Na koniec dodać kawę z żelatyną i miksować do chwili połączenia się składników. Masę serową przełożyć na maliny, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki aby stężała (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem przygotować polewę: mleko, masło oraz połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej a następnie wymieszać rózgą aby polewa była gładka. Odrobinę ją ostudzić a następnie polać nią wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz