Łódeczki z cukinii z ryżem i papryką
Koniec lata i początek jesieni to czas w którym jest sezon na cukinię. Warto urozmaicić ją sobie jakimś ciekawym farszem. Dziś prezentujemy Wam proste, lecz nie banalne nadzienie z ryżem i papryką.
2 średniej wielkości cukinia
1 czerwona papryka
kilka plasterków dobrej jakości wędliny
100 g ugotowanego ryżu
½ cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz
oregano
tarta mozarella
Cukinię umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na pół. Środki cukinii wydrążyć, miąższ posiekać.
Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Oczyszczoną z pestek i gniazd nasiennych paprykę pokroić w małą kostkę. Wędlinę pokroić w kosteczkę
Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, pokrojony miąższ, paprykę i wędlinę, mieszając podsmażyć.
Wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodać mozarellę.
Wydrążone cukinie oprószyć lekko solą i pieprzem. Nałożyć farsz.
Piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz