Malinowa fantazja - monoporcja

Niezmiennie jesteśmy fanami monoporcji, i przynajmniej raz w roku zwłaszcza na kursie czeladniczym  je wykonujemy. Dość rzadko bo do tanich nie należą, a i wymagają nieco czasu. Jednak odkrywamy dla Was nowe smaki. Tym razem malinowa fantazja przywołująca lato i kwaskowaty smak malin. 

Składniki:

Biszkopt:
75 g cukru
22 g miodu
112 g jaj
22 g oleju
67 masła
3 g proszku do pieczenia 
1g soli
100 g mąki

Trzy pierwsze składniki ubić mikserem na najwyższych obrotach. Masło rozpuścić i wymieszać z olejem, połączyć z ubijana masą. Dodać wymieszane ze sobą suche składniki i delikatnie krótko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić na dość cienką warstwę. Piec w temperaturze 170 stopni przez 12-15 minut. Po wystudzeniu wyciąć kółka odpowiedniej wielkości w zależności od wielkości form jakimi dysponujemy.

Malinowa żelka:
250 g malin, świeżych lub mrożonych
30 g cukru
6 g żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny

Maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko.
W międzyczasie żelatynę w proszku zalać 30 ml wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodać do gorącego malinowego puree i wymieszać, do połączenia. Można lekko podgrzać, by mieć pewność, że żelatyna na pewno się dobrze rozprowadziła (nie gotować!). Zdjąć z palnika, przestudzić. Żelatynę w listkach wystarczy namoczyć 5 minut i odcisnąć i postępować tak samo. 
Do foremki silikonowej z małymi wgłębieniami przelać malinowe puree, odłożyć do zamrażarki do całkowitego stężenia.

Mus malinowy:
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
100 g cukru
14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny

Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka.
Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego malinowego puree, dokładnie wymieszać, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać.
Napełnić formy do monoporcji w 1/3 włożyć zamrożoną żelkę, ponownie odrobinę musu, krążek biszkoptu i dopełnić resztą musu. Wyrównać i zamrozić. Na drugi dzień dowolnie dekorować.











Komentarze

Popularne posty