Ptysie z kruszonką i kremem fistaszkowym

Ptysie z kolorową kruszonką, a do tego krem fistaszkowy, to normalnie niebo w gębie. Taki przysmak możecie wykonać w każdej kuchni która wyposażona jest w  zamrażarkę i piekarnik.  A potem już tylko delektować się smakiem. Kolor możecie zrobić według swoich upodobań lub zostawić kruszonkę w jej naturalnych barwach. 

Składniki:

Kruszonka:
80 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
100 g mąki pszennej
kilka kropli barwnika

Ciasto parzone:
120 ml wody
120 ml mleka
100 g masła
2 płaskie łyżeczki cukru
szczypta soli
150 g mąki pszennej
4 jajka

Krem:
250 g mascarpone
300 g masła orzechowego, gładkiego bez kawałków orzeszków
300 ml śmietany kremówki 30% 
100 g cukru pudru

Kruszonka: masło, cukier trzcinowy, mąkę i kilka kropli barwnika zagnieść dłonią. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3mm. Tak przygotowaną kruszonkę włożyć do zamrażarki na czas przygotowania ciasta parzonego. 
Gdy kruszonka się chłodzi należy przygotować ciasto parzone: Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzać w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2 minuty. Wsypać mąkę i energicznie mieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Podgrzewać stale mieszając, aż ciasto będzie gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Ciasto przełożyć do misy miksera i odstawić na 10 minut do przestudzenia. Po tym czasie miksować i dodawać po jednym jajku. Ciasto rozciągnięte pomiędzy dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który delikatnie opada. Jeśli tak się nie stanie oznacza to, że ciasto jest zbyt gęste. W takiej sytuacji ostatnie jajko rozbełtać widelcem w miseczce i dodawać stopniowo. Przełożyć ciasto do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matę silikonową wyszprycować koła o średnicy 4,5 cm. Ptysie bardzo mocno rosną podczas pieczenia dlatego zostawić spore odstępy. Dla ułatwienia można narysować koła odpowiedniej wielkości na papierze do pieczenia..
Wyjąć z lodówki schłodzoną kruszonkę. Za pomocą okrągłej wykrawaczki wyciąć kółka o tej samej średnicy co ptysie. Ułożyć krążki z kruszonki na ptysiach. Wstawić ptysie do nagrzanego piekarnika i piec je w 180°C z termoobiegiem lub 200°C z funkcją pieczenia góra-dół przez około 25-30 minut. Ptysie powinny się ładnie zarumienić. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim ptysie przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ptysie do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem. 
Krem: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder umieścić w misie i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Wymieszać delikatnie masę orzechową z bitą śmietaną za pomocą silikonowej szpatułki. Przełożyć krem do worka cukierniczego zakończonego tylką z gwiazdką. Napełnić kremem przekrojone ptysie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.










Komentarze

Popularne posty