Zapiekanka ziemniaczana
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z cebulką i boczkiem, która uwielbiamy i robimy dość często. A okazało się, że na blogu jej nie ma. jak to się mogło stać?? Sami nie wiemy, ale szybciutko nadrabiamy nasze zaległości.
Składniki:
2 kg ziemniaków
5 średnich cebul
400 g boczku surowego wędzonego
100 g żółtego sera w plastrach
50 g sera cheddar
150 g śmietanki 30 %
2 duże jajka
3 łyżki oleju
przyprawy: po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczypta pieprzu
Obrane i umyte ziemniaki gotować ok. 15 minut. Odlać wodę i zostawić do lekkiego przestudzenia. Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni wytapiając z niego tłuszcz. Po kilku minutach podsmażania boczku dodać na patelnie drobno pokrojoną cebulę. Cebulka powinna się zeszklić i tylko lekko przypiec.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną tłuszczu. Podgotowane, przestudzone ziemniaki pokroić na grubsze plasterki. Część ziemniaków rozłóż równo w formie. Na ziemniaki wyłożyć połowę farszu z patelni oraz ułożyć plasterki sera żółtego. Można też zetrzeć kawałek żółtego sera i wyłożyć go zamiast sera w plasterkach. Na koniec wyłożyć drugą warstwę z ziemniaków. Zetrzeć ser żółty cheddar. Do miseczki wbić dwa jajka, wlać pół szklanki śmietanki 30 % oraz dodać przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Jajeczno-śmietanowy sos rozlać po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej. Na samym końcu rozłożyć resztę farszu z boczku i cebulki. Całość można posypać świeżymi, siekanymi ziołami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz