Jaskółcze gniazda
Jaskółcze gniazda jak mówią nasi uczniowie to jednoporcjowo podany klops. Co prawda obróbka termiczna jest inna, bo klopsa się piecze a gniazda smaży, ale coś w tym jest. Przecież składniki w zasadzie te same. Do Was należy wybór które z tych dań przygotujecie.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
6 jajek
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
majeranek
olej
Przygotować mięso jak na kotlety mielone. Należy dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i suszony majeranek do smaku. Następnie trzeba dobrze wymieszać. 5 jajek należy ugotować na twardo. Ugotowane i obrane jajka obtoczyć mięsem mielonym. Tak przygotowane jaskółcze gniazda należy smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu około 15 minut. Jaskółcze gniazda po wystygnięciu są gotowe do podania.
Komentarze
Prześlij komentarz