Polędwiczki wieprzowe w żurawinowym sosie
Polędwiczki bardzo lubimy. Po pierwsze zazwyczaj dość szybko się je przygotowuje a po drugie dobrze przyrządzone są smaczne i delikatne. W zasadzie jakiekolwiek dodatki są tylko taką kropka nad i, bo ich smak broni się sam.
3 łyżki masła
2 polędwiczki wieprzowe
2 posiekane cebule
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
1 szklanka bulionu
230 g żurawiny do mięs
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Łyżkę masła rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, którą można użyć w piekarniku). Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem i zrumienić dobrze na maśle ze wszystkich stron. Wstawić do piekarnika i piec około 15-17 minut, w temperaturze 230ºC aż polędwiczki będą upieczone.
W czasie jak polędwiczki się pieką, rozpuścić na malej patelni pozostałe 2 łyżki masła, dodać cebule, rozmaryn, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać bulion, żurawinę i żurawinę suszoną i ocet i wymieszać dusić około 3 minuty.
Gotowe polędwiczki zdjąć z patelni, trzymać w cieple, pozostały z pieczenia sos dodać do sosu żurawinowego i gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Mięso pokroić na plastry, połać sosem żurawinowym i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz