Szyszkowa dama

Na pewno kojarzycie szyszki z ryżu preparowanego. W czasach PRl-u był to dość powszechny deser w każdym domu. Stąd nazwa naszego ciastka. Pomiędzy warstwami z ryżu i masy krówkowej jest jeden z naszych ulubionych kremów z mlekiem w proszku. Ciasto jest mocno słodkie, ale od czasu do czasu takie uwielbiamy. 

Składniki:

500 g cukierków krówek
100 g masła
80g ryżu preparowanego
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
200 g masła
2 szklanki mleka w proszku

Do garnuszka wlać mleko, wsypać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia. 200 g masła zmiksować i dolewać małym strumieniem przestygnięte mleko. Na koniec partiami wsypywać mleko w proszku, cały czas miksując.
Na małym ogniu rozpuścić 100 g masła z krówkami. Następnie wsypać ryż preparowany i wymieszać . Na spód blaszki (24x28) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy ryżowej. Na to wyłożyć krem mleczy. Na wierzch wyłożyć małymi porcjami masę ryżową. Wstawić do lodówki do stężenia.







Komentarze

Popularne posty