Chleb drożdżowy pieczony w garnku II
400 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
300 g chłodnej wody
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier. Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki (w sumie ok. 1-2 minuty mieszania). Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej).
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny lub naczynie żaroodporne wysmarowane olejem, o średnicy ok. 20-24 cm.
Umieścić ciasto w garnku, naciąć. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut.
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz