Krem groszkowy
Zielony groszek można spożywać na surowo, ugotować, przechowywać w zamrażarce, korzystać z tego przetworzonego z puszki. Zawsze smakuje doskonale. My proponujemy dziś krem groszkowy. A groszek warto jeść bo min. zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii poprzez dużą zawartość żelaza lepiej wchłanianego poprzez witaminę C również obecną w groszku.
250g mrożonego zielonego groszku
2 ziemniaki
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Grzanki:
2 półbagietki
100 g masła
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
pieprz, sól
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do gorącego bulionu, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dołożyć groszek, gotować jeszcze 5 minut. Lekko przestudzoną zupę zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kromki pieczywa ułożyć na blaszce. Posmarować masłem wmieszanym z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, zapiekać do lekkiego zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz