Serniczek Rajski Ptak
Pyszny, dość prosty sernik dla tych co nie lubią piekarnika, albo najzwyczajniej w świecie go nie mają. Kolory warstw w zasadzie możecie komponować dowolnie w zależności od upodobań. Podobnie jak Ptasie mleczko możecie użyć w waszym ulubionym smaku.
Warstwa różowa:
500 g mielonego sera z wiaderka
2 galaretki malinowe
250 ml wrzątku
125 ml śmietanki 30%
Warstwa biała:
1 galaretka krystaliczna
125 ml wrzątku
350 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
500 ml wrzątku
ok. 200 g herbatników
1 op Ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego
Galaretki malinowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. 125 ml szklanki śmietanki ubić, dodać ser i miksować do połączenia. Ciągle ubijając małym strumieniem wlewać zimną galaretkę malinową. Na dnie blaszki (25x30) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki i wyłożyć około 1/3 tężejącej warstwy różowej. Następnie układać ptasie mleczko w kilku rzędach jedno za drugim, rogiem do dołu. Wyłożyć resztę masy różowej, wyrównać i odstawić do stężenia. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 125 ml wrzątku, odstawić do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i stopniowo wlewać zimną galaretkę krystaliczną. Masę wylać na zastygniętą warstwę różową. Ułożyć herbatniki i odstawić do stężenia. Galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz