Zupa Neapolitańska
Ciekawa zupa na przystawkę lub na rozgrzanie się po zimowym spacerze. Składników niewiele, chwila pracy. Do tego ulubiony drobny makaron i gotowe. Tylko uważnie trzeba ją robić by zamiast zupy nie wyszła nam jajecznica. Nam się udało i wpadki nie było.
Składniki:
6 szklanek bulionu
1/2 szklanki śmietany 18%
100 g startego żółtego sera
75 g drobnego makaronu
2 żółtka
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Do bulionu delikatnie wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Odlać kubek wywaru ze śmietaną. Wymieszać go z żółtkami i żółtym serem. Wlać do garnka i gotować na małym ogniu około 2 minuty. Zupę doprawić kurkumą oraz solą i pieprzem. Do głębokich talerzy lub miseczek włożyć porcje makaronu i wlać zupę. Posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz