Tort bezowy z kremem cytrynowym

Torty bezowe wydają się być mega słodki, niemalże ociekające cukrem. Tym przepisem obalamy mit, słodki jest, ale krem cytrynowy do niego dodany nadaje wyrafinowania, niecodziennego smaku i powoduje, że tort jest niezwykle smaczny i elegancki. Dodatkiem mogą być różne owoce sezonowe: truskawki, maliny, borówki...ogranicza nas tylko wyobraźnia. 

Składniki:


Beza:
6 białek
300 g cukru
2 łyżeczki soku cytrynowego

Krem:
250 g serka mascarpone
150 g śmietanki 30 %
sok z 1/2 cytryny
owoce do dekoracji

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier, a na końcu sok cytrynowy. Na papierze do pieczenia odrysować większy talerz. W okrąg na papierze włożyć połowę masy białkowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, po 5 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 120 stopni i suszyć przez godzinę, potem znowu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć ją w tej temperaturze 40 minut, czynność powtórzyć, można to robić jednocześnie z dwiema blaszkami, wtedy stosujemy termoobieg. Serek mascarpone ubić ze śmietaną dodając na końcu sok z cytryny. Upieczone i ostudzone blaty bezowe przekładać masą, wierzch udekorować owocami.









Komentarze

Popularne posty