Piersi z kurczaka z pieczarkami i czarnuszką
Miłośników dań z piersi kurczaka inaczej zwanej filetem jest wśród nas wielu. Dlatego ta część tuszki drobiowej gości u nas dość często, z różnymi dodatkami i w różnych kombinacjach. Tym razem pierś pieczona z dodatkiem pieczarek, marchewki, majonezu i żółtego sera. Mięso wychodzi bardzo delikatne i soczyste, wystarczy kilka listków sałaty i obiad gotowy.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 mała marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
150 g sera żółtego
2 łyżki majonezu
łyżeczka czarnuszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła klarowanego
koperek
200 g pieczarek
1 mała marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
150 g sera żółtego
2 łyżki majonezu
łyżeczka czarnuszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła klarowanego
koperek
Piersi umyć, podzielić, na cieńsze plastry, przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką solą i pieprzem. Polać olejem rzepakowym i dokładnie wymieszać. Mięso umieścić w lodówce na 30 min. W tym czasie umyć pieczarki, pokroić w plasterki, marchewkę w drobną kosteczkę i dusić na maśle z drobno pokrojoną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Piersi, układać w pojemniku do pieczenia, podpiec w piekarniku, przez 10 min w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, każdą pierś posmarować majonezem, układać pieczarki, posypać serem żółtym i czarnuszką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min. Podawać posypane, świeżo pokrojonym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz