Sałatka z gorącymi ogórkami
Sos
francuski
¾
szklanki oliwy
2
łyżki octu winnego
1
łyżeczka musztardy
1
rozgnieciony ząbek czosnku
1
łyżeczka płynnego miodu
sól
pieprz
Wszystkie
składniki sosu zmieszać w szczelnie zamkniętym słoiku. Sos można przechowywać w
lodówce i zawsze wstrząsnąć przed użyciem.
Sałatka
1
ogórek
1
ząbek czosnku
mała
główka sałaty lub mieszanka sałat
1
łyżka drobno posiekanego koperku
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Trzy
łyżki sosu francuskiego wlać do garnuszka, wrzucić do niego posiekany ząbek
czosnku i plasterki ogórka i podgrzewać na średnim ogniu aż ogórek zrobi się
miękki. W salaterce przygotować porwana sałatę i posiekany koperek, wlać sok z
cytryny. Zawartość garnuszka wlać do sałaty, starannie wymieszać i zaraz
podawać sałatkę posypaną zielona pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz