Usta Damiana
Ciasto którego nazwa w oryginale brzmiała Usta Adama, ale ponieważ u nas Adamów brak zmieniliśmy nazwę na imię bliższe naszym sercom
Składniki:
Ciasto
300 g biszkoptów
powidła
3 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
1 łyżka wody
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
1 łyżka wody
Biszkopty posmarować powidłami, połączyć po 2 i poukładać jeden koło drugiego w formie wysmarowanej tłuszczem.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczoną margarynę, mleko i wodę. Wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopty i piec ok 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Krem
0,5
l mleka
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
¾
szklanki cukru
1
cukier waniliowy
Z
powyższych składników ugotować budyń i wyłożyć na wystudzone ciasto. Można posypać
kakao lub zmiksować margarynę dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
Komentarze
Prześlij komentarz