Usta Damiana

Ciasto którego nazwa w oryginale brzmiała Usta Adama,  ale ponieważ u nas Adamów brak  zmieniliśmy nazwę na imię bliższe naszym sercom

Składniki:

Ciasto

300 g biszkoptów
powidła
3 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
1 łyżka wody

Biszkopty posmarować powidłami, połączyć po 2 i poukładać jeden koło drugiego w formie wysmarowanej tłuszczem.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczoną margarynę, mleko i wodę. Wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopty i piec ok 30-35 minut w temperaturze 180°C.

Krem

0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Z powyższych składników ugotować budyń i wyłożyć na wystudzone ciasto. Można posypać kakao lub zmiksować margarynę dodając po łyżce wystudzonego budyniu.










Polecamy wersje z galaretką i owocami sezonowymi, tutaj z jagodą kamczacką.




Komentarze

Popularne posty