Chrupiący pieczony kalafior
Kalafiora w takiej odsłonie jeszcze nie robiliśmy, chociaż ten przepis zalegał w naszym zeszycie. Super przekąska lub nawet samodzielna kolacja, koniecznie podawana z sosem,, gdyż smaki się doskonale łączą. Jeszcze jest jeden plus ten potrawy, kalafior przygotowany w ten sposób nie wydziela charakterystycznego dla siebie aromatu i nie czuć go w całej kuchni.
1 duży kalafior
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
1 szklanka gęstego jogurtu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
Kalafior podzielić na pojedyncze różyczki. Do miski wsypać mąkę i dodać oba rodzaje papryki, jajko, wodę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać. Różyczki kalafiora przełożyć do miski z ciastem. Płatki kukurydziane zgnieść dłońmi na małe kawałki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić ją olejem.
Różyczki kalafiora obtaczać w płatkach kukurydzianych i układać na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekać 20-25 minut, aż panierka ładnie się zarumieni.
W czasie pieczenia przygotować sos. Do miseczki przelać jogurt i dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Upieczonego kalafiora podawać z sosem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz