Eklery jagodowe
Gdy przychodzi czas na jagody, to chcemy je wykorzystać maksymalnie gdy są jeszcze świeże. Ale ponieważ sezon jest bardzo krótki, to również je mrozimy. Aby poza sezonem przygotować dla domowników i gości eklery z kremem jagodowym, pachnącym latem i wakacjami. Uśmiechnięte brudne buzie świadczą, że były dobre.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
50 g masła
3/4 szklanki wody
3 jajka
szczypta soli
Krem:
3/4 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej
puder do posypania
Do garnka wlać wodę, dodać sól, masło i zagotować. Wsypać mąkę i mieszać energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotować aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijać jajko i połączyć mikserem. Następne jajko dodać po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm. Piec w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Jagody przełożyć do rondelka i chwilę gotować aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Zmiksować blenderem i ostudzić. Galaretkę jagodową rozpuścić w 4 łyżkach wody gorącej. Do miski wlać schłodzoną śmietanę, dodać galaretkę jagodową i ubić na sztywno, dodać też cukier puder.
Komentarze
Prześlij komentarz