Simit - tureckie obwarzanki bez obwarzania

Simit to tureckie obwarzanki, tudzież zwane bajglami czy też preclami. Oryginalnych niestety jeszcze nie próbowaliśmy, ale nasze wyszły pyszne. W środku puszyste i delikatne, a z zewnątrz chrupiące i obtoczone prażonym sezamem. Z pewnością jeszcze nie raz je powtórzymy. 

Składniki:

500 g mąki 
250 g ciepłej wody 
7 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy  
sporo sezamu do obtoczenia
melasa, syrop z agawy lub 2-3 łyżki brązowego cukru rozpuszczone w 3 łyżkach wody 

W wersji ze świeżymi drożdżami potrzebna będzie jeszcze 1 łyżka cukru. Do miski dodać drożdże, wodę, cukier i łyżka mąki. Zamieszać, odstawić na kwadrans - zaczyn gotowy. Dodać go do mąki plus resztę składników. 
Drożdże suszone wystarczy dodać do mąki, dolać połowę wody, lekko zamieszać, dodać pozostałe składniki i resztę wody.
Dalej już należy postępować tak samo. Zagnieść jednolite ciasto które lekko może lepić się do dłoni (gdy będzie bardzo luźne można dodać mąki). Gotowe ciasto posmarować oliwą i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko podsypać mąką i podzielić na 8 części. Z każdej części uformować długi ok. 35-40 cm wałeczek. Złożyć na pół zrobić Ala warkoczyk i zlepić końcówkami. 
W jednej misce umieścić dużo sezamu, w drugiej melasę zmieszaną 1:1 z wodą albo inne gęste słodzidło - im gęstsze tym bardziej rozcieńczone - powinno zostawiać na cieście tylko cieniutką warstewkę. Zręcznie należy teraz pierścienie z obu stron pomoczyć, obtoczyć w sezamie i odstawić jeszcze na pół godziny celem podrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 210C góra –dół około 20 minut z jednej strony, potem przewrócić na drugą stronę i piec 5 minut z drugiej, tak aby sezam się nie spalił.







Komentarze

Popularne posty