Bułeczki cynamonowe
Mało kto nie lubi bułeczek cynamonowych. Nam zachciało się tych słodkości w największe upały. Ciasto rosło jak szalone, i wychodziło nam z miski, ale dzięki temu zrobiliśmy bułeczki dużo szybciej. Z tej porcji wyszło nam 24 pyszności. Nasze były bez lukru tylko posypane cukrem pudrem, bo takie najbardziej lubmy.
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
2 saszetki drożdży instant
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
Nadzienie:
70 g masła
½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cynamonu
Do posmarowania:
2 białka
2 łyżki śmietanki 30%
Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Do miski robota dodać mleko z drożdżami, mąkę z cukrem, solą i lekko wymieszać. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 3 minutach wyrabiania dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na plastry grubości ok. 2cm. Wszystkie ułożyć blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem śmietanki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut na złoty kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz