Kurczak duszony w porach

Danie obiadowe, które można zjeść w zasadzie samo, no może z odrobiną świeżego pieczywa i nie trzeba już kombinować z dodatkami. Esencjonalny aksamitny sos i soczysty kurczak, do tego troszkę zieleniny i gotowe. 


Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka 
sól, 
pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry
olej do smażenia

Sos porowy:
1 duży por 
200 ml śmietanki 30%
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
sok z cytryny do skropienia
sól
pieprz
natka pietruszki

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Każdy filet przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze filety, a te jeszcze na dwa mniejsze. Następnie filety doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz curry. Kawałki kurczaka podsmażyć na patelni przez około 5 minut. Mięso zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Przeprowadzić obróbkę wstępną pora i pokroić w pół talarki. Na patelni roztopić masło i dodać pora, posilić. Smażyć około 5 minut. Następnie wlać śmietankę 30% oraz około 1/4 szklanki wody. Dusić przez około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i skropić delikatnie sokiem z cytryny, wymieszać.  Na patelnię przełożyć podsmażone kawałki mięsa i dusić na najmniejszym palniku, pod przykryciem przez około 5 minut. Danie przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.







Komentarze

Popularne posty