Kaszotto z kaszy gryczanej

Kaszotto to alternatywa dla risotto. Nasze przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy uwielbiają kaszę gryczaną. My dodaliśmy paprykę, obowiązkowo cebulkę i pieczarki. Jednak jeśli dysponujecie grzybami leśnymi to Wasze danie bezie jeszcze smaczniejsze i na pewno bardziej aromatyczne. 

Składniki:

200 g kaszy gryczanej 
400 g piersi z kurczaka 
1 czerwona papryka 
1 duża cebula 
200 g szpinaku baby 
150 g pieczarek 
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu 
3 łyżki oleju
3 łyżki masła 
garść natki pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka
oregano
przyprawa gyros

Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać, pozostawić na około 15 minut w lodówce. Po tym czasie usmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gotowe mięso zdjąć na talerz. Tłuszcz zostawić na patelni. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę. Następnie dodać oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę oraz pieczarki. Ząbki czosnku obrać o pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszać i smażyć tak bez przykrywki przez ok. 10 minut. Do warzyw dodać suchą kaszę gryczaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlać bulion. Całość wymieszać i przykryć przykrywką. Dusić kaszotto do miękkości kaszy. 
Pod koniec dodać jeszcze umyty szpinak. Mieszać kaszotto aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość. Na koniec dodać usmażone mięso. Doprawić.







Komentarze

Popularne posty