Kaszotto z kaszy gryczanej
Kaszotto to alternatywa dla risotto. Nasze przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy uwielbiają kaszę gryczaną. My dodaliśmy paprykę, obowiązkowo cebulkę i pieczarki. Jednak jeśli dysponujecie grzybami leśnymi to Wasze danie bezie jeszcze smaczniejsze i na pewno bardziej aromatyczne.
200 g kaszy gryczanej
400 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
200 g szpinaku baby
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
garść natki pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka
oregano
przyprawa gyros
Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać, pozostawić na około 15 minut w lodówce. Po tym czasie usmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gotowe mięso zdjąć na talerz. Tłuszcz zostawić na patelni. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę. Następnie dodać oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę oraz pieczarki. Ząbki czosnku obrać o pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszać i smażyć tak bez przykrywki przez ok. 10 minut. Do warzyw dodać suchą kaszę gryczaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlać bulion. Całość wymieszać i przykryć przykrywką. Dusić kaszotto do miękkości kaszy.
Pod koniec dodać jeszcze umyty szpinak. Mieszać kaszotto aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość. Na koniec dodać usmażone mięso. Doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz